Danmark sakker efter Norge og sverige

Foto. Petra Theibel Jacobsen.

Idag bringer Kristeligt Dagblad denne artikel og store forsidehistorie, der netop i dag kan afsløre helt nye offentliggjort tal om børn og Organdonation i Danmark. Tal vi simpelthen ikke kan være bekendt. 

Jeg glæder mig til sammen med Maja Funch & Kristeligt Dagblad, at sætte fokus på børn og organdonation og de alvorlig de sygdomme, der hvert år rammer børn og unge og deres familier i Danmark. læs artiklen nederst i dette indlæg…

Da vores datter kom på organtransplantation ventelisten, begyndte vi naturligvis og interessere os for emnet, og vi opdagede vi at Danmark er et af de lande der har det laveste antal organdoner og står nederst på listen over lande vi normalt sammen ligner os med. F.eks. Sverige og Norge. Min mand Lasse og jeg stiftede derfor organisationen Organdonation – ja tak, i sommeren 2015. Vi arbejder bl.a. for at få indført formodet samtykke, men ønsker også gennem vores arbejde at sætte mere fokus på de mange danskere der hvert år bliver berørt af organtransplantation. Det kan være mennesker der står på venteliste, eller der har modtaget et organ og alle de pårørende.

Der er i forvejen meget fokus på kræft og andre vigtige patientgrupper. Vi synes mennesker på venteliste til et nyt organ og dem der er transplanterede, er en overset gruppe, som vi gerne vil arbejde for. Hvert år står over 450 børn, unge og voksne på venteliste til et nyt organ, fordi de har en kronisk livstruende sygdom. Vi ønsker, at forbedrer vilkårene for disse mennesker. Vi har store planer og ambitioner for fremtiden.

Hver 2. uge dør én af disse danskere af organsvigt, fordi donorraten i Danmark er betydeligt lavere end i de lande vi normalt sammenligner os med. I norden er Danmark bundprop, når det kommer til organdonation. Vores hospitaler er ikke gode nok til at redde organerne hos hjernedøde patienter, hvilket betyder at organer fra mulige donorer går til spilde – og alt for få danskere har taget stilling til organdonation.

I Organdonation – ja tak arbejder min mand Lasse og jeg for at hæve donorraten i Danmark og forbedre vilkårene for de kronisk syge danskere og deres familier, som står på venteliste til et nyt organ. Målet er redde liv og give disse danskere en bedre tilværelse.

Vi er glade og beærede over, at vi må medvirke i Kristeligt Dagblad og at vi kan få lov til at give læseren et indblik i vores verden, og fortælle om vores liv og tanker om organdonation. Samtidig kan vi være med til at fortælle, om vores arbejde med vores hjertesag – Organdonation ja tak!  Sammen med journalist Maja Funch håber vi, at vi kan være med til at sætte fokus på børn og organdonation i Danmark og være med til at gøre en forskel…

Følg med her på min blog den næste uges tid, hvor Maja Funch og jeg inviterer dig med på en rejse ind i en anden verden, en tidrejse til en parallel verden, milevis langt fra din almindelige hverdag og virkelighed. Og så alligevel ikke. Desværre bliver denne verden et mareridt for mange familier hvert år…

Læs historien her…
Danmark sakker efter Norge og Sverige med organdonation til børn og unge

 

 

Svar på dette indlæg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kommentér *