Forældre tag ansvar og følg børnevaccine programmet

For noget tid siden lagde jeg en video op på Facebook via min Youtube kanal, et lille ”opråb” hvor jeg fortalte om de konsekvenser mæslinger udbruddet har for min datter. Den nåede vidt omkring og fandt vej til DR og endte på til et skrivebord i Sundhedsstyrelsen. Vildt ikke?

Og så alligevel ikke, for det er et vildt vigtigt budskab, der berører os alle kort og godt. De fleste har en mening om vaccine, og ytre den gerne privat, men der er desværre ikke ret mange der tør bevæge sig ud på øretævernes holdeplads, i debatten om vacciner og mæslinger. Jeg har tidligere skrevet et blogindlæg “Kære forældre til ikke vaccinerede børn” om den begrænsning mæslinge udbruddet i Europa har betydet for vores familie mht. ferier udlandet og nu får det desværre også betydning for vores hverdag her hjemme i Danmark.

Det er vigtigt, at vi stadig møder de vaccineforskrækkede forældre i åben dialog og i dette indlæg vil jeg fokusere på den del af vaccine debatten, der handler om mæslinger. Med mit video opråb ville jeg gøre opmærksom på problematikken og mit  blogindlæg. For det er også vigtigt at sætte ord på konsekvenserne af deres fravalg og hvad det har af betydning for andre og især for de helt små, og ikke mindst for de syge og svage børn. Det kan ikke kun handle om ”raske” børn der muligvis eller måske, mærker et lille prik der gør ondt i et øjeblik.

Dette emne optager mig naturligvis rigtigt meget og jeg blev derfor rigtig glad da Sundhedsstyrelsen efterfølgende kontaktede mig og spurgte om jeg ville være en del af deres oplysningskampagne ift. med offentliggørelsen af deres årsrapport om det danske vaccineprogram. De ville gerne høre om de enten måtte benytte videoen i en sammenklippet kortere udgave eller om jeg ville lave en ny kortere version. Det krævede ikke meget overvejelse, før jeg sagde ”ja” og lavede en ny video – for jeg mener, at der mangler en mere nuanceret vinkel i debatten. og vil gerne sætte mere fokus på de udsatte børn.

Sundhedsstyrelsen ønsker med deres kampagne bl.a. at fortælle om de konsekvenser er det har for alle børn, når forældre ikke vacciner deres børn og for de børn der ligesom min datter, der kronisk immundæmpet. Min datter har nedsat immunforsvar fordi hun blev levertransplanteret efter hun fik en uhelbredelig kræftdiagnose som toårige. En tilstand der nu gør hende ekstrem sårbar over for infektioner og smitte af alvorlige sygdomme generelt, som kan bringe hendes helbred i fare. Hun kan ikke tåle, at blive vaccineret og bliver meget syg og kan risikere at miste livet, hvis hun bliver smittet med mæslinger. Det er en skræmmende tanke, at børn som min datter nu potentielt kan blive smittet i køen i netto eller i svømmehallen, fordi vi ikke kan være sikker på at vi har flokimmunitet længere. Det går mig på og gør mig rigtig både bange og ked af det.

Dødeligheden ved mæslinger er for ellers sunde mennesker i den vestlige verden omkring 1 dødsfald pr. 1.000 tilfælde; i Danmark 1 ud af 3.000.[7] I u-landene med udbredt underernæring og dårlig folkesundhed kan en dødelighed på 10 procent forekomme, mens 1 procent er almindeligt. Hos folk med svækket immunforsvar er dødeligheden op til omkring 30 procent.

I forbindelse med optagelserne til et TV-program fulgte et TV-hold vores hverdag med et kronisk sygt barn for at få indblik i hvordan den manglende flokimmunitet ved vaccinen påvirker vores liv. På et tidspunkt i interviewet blev jeg spurgt om, jeg ikke bliver rasende, når jeg høre om folk der ikke vaccinere deres børn? Tror mit svar var “nej, jeg bliver nærmere ked af det.” Der vil altid være nogle der ikke lige er opmærksom og glemmer det, men de kommer som regel afsted og lader dets børn vacciner efterfølgende – der er jo fair nok. Der sker fejl.

Men jeg bliver oprigtig ked af det på de børns vegne, der ikke kan tåle at blive vaccineret, for de har ikke noget valg og kan ikke forsvare sig. Det er de voksne der har valget, sammen med ansvaret for barnet. Det jeg bliver ked af er, at de skubber ansvaret fra sig på den måde. Det kan de ikke være bekendt. Det kan gøre mig ked af ked og frustreret. Færdiggørelsen af Tv Programmet lader desværre vente på sig, da den anden forældre der skulle medvirke endte med at springe fra i sidste øjeblik. Siden har redaktionen forsøgt at finde en anden der vil stille op til en saglig debat, men stadig uden held.

Der er godt gang i debatten i øjeblikket og med god grund, for det er på tide at der kommer de rigtige oplysninger ud til de unge forældre der støtter sig op ad mangelfuld og forkert information. Denne her problematik beror på alt for mange “køkkenbords-skræmmehistorier” der uden den rigtige information og dialog ikke kan stå alene. Hvis man kun danner sig en holdning baseret på disse myter kan jeg godt forstå, hvis man som helt nye forældre kan blive usikker. De lytter til deres følelser og mavefornemmelse og ikke til den fakta og dokumentation der ligger til grund for vaccineprogrammet. Man er nødt til at se på det store billede, også selv om det kan være vanskeligt, for i de tre første måneder af 2019 blev der ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, registreret over 112.000 tilfælde af mæslinger. Kilde,

Måske er en af grundene til at nogle ikke vaccinere, uvidenhed og manglende kendskab. Måske frygter de vaccinen fordi de ikke ved hvad den indeholder? Mange tror fejlagtigt, fx at den indeholder kviksølv og at aluminium, som ”vækker” immunforsvaret kan være farligt for os. Det er vigtigt at vide, at der ikke er kviksølv i vacciner i dag, og at aluminium ikke er et tungmetal og vigtigt at huske på at der IKKE er aluminium i MFR (mæslinger, fåresyge og røde hunde) -vaccinen.

Mange frygter også, at deres børn skal udsættes for smerte og opleve rødme, kløe og ømhed omkring huden, hvor vaccinen en blevet givet og der kan også komme feber i nogle dage efter vaccination. ”Det kaldes et granulom, og vil for langt de fleste opleves som en kløende, hård knude der dog relativt hurtigt forsvinder igen. Hos enkelte kan kløen være meget voldsom, og der kan gå år før granulomet forsvinder. Omkring 1 procent udvikler et granulom, men heldigvis er det ganske få der oplever, at granulomet er alvorligt og bliver i længere tid. Det opvejer dog – i vores øjne – ikke den risiko der kan være ved ikke at lade sig vaccinere, og risikere smitte med ellers dødelige og invaliderende sygdomme.” Kilde, Læger formidler.

Jeg kunne ikke være mere enig. Undskyld, men det mener jeg er en lille pris, at betale med en lille forbigående knude på huden eller få gener, kontra helt at miste livet – hvis du spørger mig. Jeg ved det er sat på spidsen, og at der er nogle der vil føle sig stødt over dette indlæg. Jeg ville ønske at vi kunne opnå en fælles forståelse omkring vacciner og deres virkning. Så længe vi taler om børns helbred og sundhed så vil jeg mene, at vi som forældre bør støtte os til de fagfolk og professionelle der nu en gang ved hvad de taler om. Jeg håber myndighederne når helt ud i stuerne til de forældre, der har brug for mere viden at støtte sig til, inden de fravælger vaccinen til deres børn.

Der har været et forslag fremme om, at regeringen skal lovgive omkring vaccine – jeg har været meget tvivl om det er en god ide. På den ene side bryder jeg mig ikke om når nogen af princip tvinges til noget, men om igen så syntes jeg at når det handler om menneskeliv, så er vi nødt til at se på det i er større perspektiv. Fællesskabet og demokratiet er det vi har valgt at bygge vores samfund på og det sætter vi en stor tillid til som borgere. Det lille mindre tal der ikke vaccinerer deres børn, fraskriver sig det fælles ansvar vi har som medborgere. Man kan jo diskutere om det er fair, at et lille mindretals holdning kan påvirke vilkårene for flertallet? –  når man tænker på vi alle lever i et demokratisk samfund alle bør bidrage til.

Du kan læse mere om Borgerforslaget der foreslår, at det som udgangspunkt skal være lovpligtigt at vaccinere ens børn med MFR – vaccinen, for at børnene kan være tilknyttet offentlige institutioner.

Derfor må der gøres mere for at de enkelte forældre lever op til det ansvar vi har for hinandens sundhed og helbred. Om det ligefrem betyder en lovændring ved jeg ikke endnu, men jeg vil gerne skrive under på, at politikerne og vi som samfund skal drøfte hvad vi gør for bedre, at beskytte udsatte børn og deres fremtiden, for det er den, der er på spil. Ikke kun for danske børns skyld, men for hele verdens børn i de næste mange generationer.

Jeg håber de vil tage ansvar og få vaccineret deres raske børn og ikke gemme sig bag Ideologier og antagelser, der beror på uvidenhed og manglende oplysning. Det er så nemt at lukke øjnene, mens vi andre passer vores børns medicin flere gange dagligt, og lever med en latent frygt som andre forældre slipper for. Mærk efter og find den sunde fornuft, genovervej bekymringene om “Hvad nu, hvis mit barn får bivirkninger?” Er det fair at insistere og fastholde et fravalg af vaccine, når det får så stor negativ indvirkning på andre børns liv der i forvejen er påvirket af kronisk sygdom?

Er det i orden, at lægge endnu en byrde og bekymring på forældre til udsatte børn, hvis liv der i forvejen er fyldt af medicin, hospitalsindlæggelser, behandling, blodprøver, kontroller, for ikke at tale om daglige smerter, afsavn, faglige, sociale og motoriske udfordringer – fravær fra venner, skole og institutionen?

Dem der vil vide mere kan blive grundigt informeret på Sundhedsstyrelsens hjemmeside om vaccinationsprogrammet og de enkelte vaccinationer.

Har man lyst til, at dele og kommentere dette indlæg og være en del af debatten, er man velkommen, jeg hører gerne din mening og respektere den. Alt i en gensidig god tone naturligvis.

Svar på dette indlæg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kommentér *