Nyttige Tips

RIgshospitalet_set_nedefra

Checkliste til indlæggelse…

Hvad skal man pakke til en undersøgelse eller indlæggelse? Hospitalsundersøgelse og indlæggelser kan være planlagte eller akutte. Uanset hvad, er der et par ting, der kan være rare at have med. Du kender dit barns behov bedst, og det er individuelt, hvad der er brug for. En taske der er forberedt kan være guld værd, så her er lidt inspiration.

Akut taske. 
Hvis det skal gå stærkt, så snup disse ting i farten.
Til dig selv:
Dit egen medicin, hvis du selv tager noget. Dit sygesikringskort, kørekort, dankort og kontanter til parkering. Mobil og opplader. Vandflaske. En rulle kiks til den værste sult. En trøje, hvis du skulle fryse. En ekstra T-shirt, hvis du får opkast på dig. Toilettaske. En bog eller blad. Sidst, men ikke mindst det, vi herhjemme kalder for et bræk-Kit, bestående af: Vådservietter, håndklæde, brækpose og køkkenrulle samt en affaldspose. Hvis nu der bliver brug for det.

Til barnet:
Barnets medicin./ medicintaske.
Skiftetøj. Et tæppe, hvis der er koldt. Husk yndlingsbamsen. Husk underholdning, Ipad, en dvd film. En bog. Ynglingslegetøjet, en bil eller dukke m.m.

Forberedt taske.
Denne her taske er god at have stående klar I bilen, i tilfælde af overnatning.
Til jer begge:
Tandbørster til dig og dit barn, ekstra tøj til barnet, varme sokker og hjemmesko til jer begge. Bamse. Ansigts vaskeservietter. Deodorant. Rent undertøj. Behagelige bukser og bluser. Husk snacks og et par frugtstænger, en rulle kiks. Notesbog og kuglepen. Hørepropper så du bedre kan sove. Det er rart at have lavet denne taske på forhånd. Det giver ro i sjælen, at vide, at du er godt forberedt, hvis en indlæggelse pludselig bliver aktuel.

Overlevelses tips til hospitals ophold med små børn.

At være indlagt med små børn kan både være anstrengende og kedeligt. Det er bare aldrig sjovt, man er der jo af en årsag, der ikke er rar. Ens barn er alvorligt sygt, og behandlingerne er en nødvendighed.Jeg mindes, at jeg følte at, tiden sneglede sig afsted og føltes, som en lang ventetid. Det er hårdt for alle, når barnet har det dårligt og er sengeliggende. Så i stedet for at vente på stuegang, vente på frokostvognen, vente på sygeplejersken eller blodprøvesvar – kan man ligeså godt prøve, at få noget godt ud af det. Bring så meget glæde og smil ind i jeres liv, som behandlingen og situationen tillader.

Fodbad

Bliv kreativ med det du har til rådighed…
Giv dit barn hånd eller fodbad i håndvasken. Rul sengen hen og hæv sengen op så barnets fødder kan nå ned i vasken. Det er sjovt, rart og godt for sjælen, og barnet bliver dejligt afslappet. Vandet har udover at bidrage til en god hygiejne ,også det en terapeutisk indvirkning. Nogle bliver beroliget, slapper af og sover bedre. Vasken kan også bruges til at lege ved, og give dukkerne eller bilerne en vasketur. Kan det ikke lade sig gøre at flytte sengen, så bed personalet om en balje og slå en stor pose omkring, for at gøre det mere hygiejnisk. Sæt barnet op og lad det sidde med en bakke på skødet eller på udtrækningspladen på rulle/reolbordet. Dit barn vil elske det.

Håndbad

Prinsesseseng_IMG_3864

Byg en prinsesse himmelseng eller et overdækket fort til din lille kriger…
Der skal faktisk ikke mere til, end et lagen et par knuder og noget sondeplaster. Bind det tast på tremmekanten eller gavlen og for enden af sengen. Helt ærligt, ville du bryde dig om at ligge og kigge op i et kedeligt loft. Måske endda glo på grimme lamper fra 70`erne? Hulen er hyggelig og tryg for barnet, og det slipper fantasien løs. Sig endelig til de næste gæster, der kommer på besøg, at en lommelygte ville være en god gaveide. Evt. med barnets helt evt. Spiderman eller Elsa fra frost. Man kan få så mange forskellige slags.

Ballon_IMG_5266

Spark efter ballon…
Da Esther var blevet levertransplanteret og stadig lå på intensiv Terapiklinik 4131, var det her en af de genoptræningsteknikker, som fysioterapeuten havde med den første gang.
Når man er lænket til en seng det meste af tiden, begynder musklerne at svinde ind, simpelthen fordi kroppen ikke bliver brugt. Selv efter kortere perioder, bliver muskelmassen nedbrudt. En simpel sjov leg og øvelse for ben og arme, er at man kan kaste en ballon på benene og lade barnet sparke ud efter den eller med armene. Den kan nemt tilpasses til både liggende og siddende. Mærk efter når, barnet bliver træt, det er hårdere, end man skulle tro.
Bed personalet om to sugerør og et par vatkugler – sæt/stil dig ved fodenden eller ved siden af sengen, og se hvem der kan puste en vatkugle over på modstanderens halvdel af sengen. Det er rigtig god træning af vejrtrækningen og lungefunktionen.

IMG_9088En Ipad kan monteres på de fleste lamper over sengen.

Bed om hjælp…
Vær ikke bange for at spørge om hjælp. Hvis du eller dit barn har lyst til pizza – så spørg en ven om hjælp. Det kræver så lidt, men betyder så meget. Det drejer sig om at skrabe så mange glæder til sig som muligt. Mangler du noget, så bed dine gæster tage det med til dig.

Vi har fået nogle gode grin af børnenes gådebog fra Gyldendal. Den er for de lidt større børn, men har fået smilet frem hos hele familien. Søskende trænger især til at mærke, at man stadig kan grine sammen, selv om det er en vanskelig tid for alle. Store som små.

Hospitalsklovn_IMG_2065

Og så er der jo de Danske Hospitals klovne…
Glæden og grinene i deres fine selskab er ubeskriveligt meget værd. Klovnene kan aflede opmærksomheden og finde på en masse sjov, så dit barn (du selv) glemmer alt om sygdom og opkast, blodprøver og feber. De er en sand gave til børnene. For en stund handler det bare om at være i nuet, slappe af og nyde de røde næser. Esther blev rigtig glad for Prinsesse Plaster, det var bare nogle helt utrolige rare stunder for Esther.

Tag hånd om dig selv…
Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt at du gør alt, hvad du kan for at tage hånd om dig selv. Der er en grund til at stewardesserne i flyet instruerer voksne til at tage deres egen maske på, før de hjælper deres børn. Falder du, er du ikke i stand til at tage hånd om dit barn. Drik rigeligt med vand, vask hænder regelmæssigt. Sørg for at få sovet, når dit barn sover. Få så mange besøg, som I orker og som isolationen tillader. Det er vigtigt at holde kontakten med omverden, og det lufter ud, både mentalt og fysisk. Tag noget med hjemmefra, som du ved, gør dig godt tilpas, og minder dig om du er menneskelig og helt normal. Det kan være et tæppe hjemmefra, dit strikke tøj, din egen kaffekop eller din hovedpude. Jeg havde ikke kunne klaret 10 kemokure og de løse indlæggelser uden mit strikketøj og min egen hovedpude…

IMG_4346

Forbered dit barn på indlæggelsen.

De fleste hospitaler har en hjemmeside, hvor de forklarer hvad undersøgelsen eller og andre procedurer går ud på. Det er rigtigt godt at tale ud fra, når man har større børn. Men med de helt små børn kan det være vanskeligt. Her er det en god ide, at være visuel og lege så hospitalsverden ikke virker alt for fremmed og skræmmende. Simple lege kan virke forklarende og gøre situationer genkendelige for barnet.

 

Leg læge. Køb et lille doctorsæt og giv dukkerne eller bamserne en undersøgelse. Prøv at lade barnet lytte på dit hjerte. Når tilliden er opbygget kan du få lov at lytte på hjertet dit barn. Så er det nemt, at finde tilbage til den gode legesituation, når der en dag ”rigtigt” skal lyttes på hjertet af en rigtig læge.

Se tv med Sebastian Klein der har lavet en fin lille film om at få kemobehandling og Martin Keller har tilsvarende lavet en rundvisning om at være indlagt på Skejby A20. Doctor Macstuffins er oplagt ! Det er en børne tv serie, der handler om en pige, der hjælper syge dukker, bamser og ødelagt legetøj. Du kan finde inspiration til at tale med små børn om kræft ved f.eks. at læse bøger som “Kemo-manden Kasper”: Der ligger desuden et hav af relevante film om kræft på kræftensbekæmpelse hjemmeside under cancervideo.dk

Tal positivt om hospitalet og lægerne. Tal med barnet om at sygeplejeskerne og lægerne er meget søde og hjælper een med at blive rask igen. Giv personalet et “ansigt” og kald dem deres navne, når I omtaler dem.
Dvæl ikke over sygdommen. Fyld ikke dit barns liv med konstant snak om sygdommen og medicinske ting. Men lidt tid inden undersøgelsen eller indlæggelsen kan man godt bringe det op igen og have en positiv tilgang til den, uden at komme med for mange informationer eller detaljer.

Når man skal prøve at finde Hoved & Hale i det hele…
Gem alle papirerne. Vi gemte breve til indkaldelser, kopier af lægeudtalelser, kopier af scanningsbilleder, medicinforklaring, lister over bivirkninger og skemaer til alt, der har med sygdommen at gøre. Der udleveres en informationsmappe af afd. der giver bred og god basisviden om de mere generelle emner. Vi lavede tidligt selv et dagsskema over vores datters behandlingsforløb. Det gav os det overblik, der skulle til at følge med i behandlingen. I mappen sætter man også kontaktinformationer på hospitalet og lægerne. Man får virkelig mange informationer og brochure, og det er bare rart at have et sted til det hele.

Dagsskema_IMG_6042

Spørg efter hjælp, hvis der er noget du mangler, eller ikke ved, eller er I tvivl om, så henvend dig til dem, der kan hjælpe. Mange gange får man et telefonnummer i hånden og at vide, at man endelig skal ringe, hvis der bliver noget. Gør det, også hvis det er en lille ting. Andre gange er det vigtigt af få genopfrisket reglerne for faste, og væskeindtag for en scanning eller operation. Spørg ind til detaljerne. Ring til afdelingen og hør nærmere, hvis du er kommet i tanke om et spørgsmål.

Inddrag familien, træk på de ressourcer I har til rådighed. Bedsteforældre, nær familie eller venner er guld værd. Det er skønt med en ekstra hånd, når man f.eks. skal til samtaler og have svar på undersøgelser. Det vil være en fordel i nogle situationer, at barnet passes af andre. Det kommer an på barnets størrelse, men ved helt små er det altid rart, at have en ekstra støtte.