Når livet deles mellem to sjæle DEL 1

For noget tid siden, fløj jeg til Kastrup Lufthavn, for at mødtes med vores Ambassadør for Organdonation ja tak! Ibi Makienok på den sorte diamant i København. Noget tid forinden var jeg blevet kontaktet af en Project Manager fra Mediaplanet. En projektleder der var ansvarlig på den landsdækkende kampagne, Kvinders Helse, som sætte fokus på de 8-9 folkesygdomme, hvor særligt kvinder er udsat. De vil gerne belyse og italesætte tabubelagte emner som organdonation, inkontinens, fertilitet, endometriose, kræft (livmoder, æggestokke og bryst), overgangsalderen mm. da kvinder har ekstremt svært ved at tale om følsomme emner. Her vil de også tale om organdonation, og hvor vigtigt der er for kvinder (og resten af Danmark) at vide, hvor nemt det er at tilmelde sig, at alle kan donere og generelt sprede budskabet. Historierne italesættelse, sundere livsstil, fysisk aktivitet og forbedret livskvalitet og vil ramme målgruppen lige der, hvor de er.

Vi var inviteret til et fælles interview og photoshoot med en fotograf og en journalist fra mediaplanet for Jyllands-Posten. Forinden mødte Ibi i hendes lejlighed til en briefing og en omgang make-up. Derefter gik vi mod den sorte diamant og mødtes ved indgangen med en repræsentant fra Media planet, en journalist og en fotograf.


Efter vi havde præsenteret os, startede vi med en rundvisning og jagt efter den bedste lokation for fotoshootet. Det var vigtigt for fotografen, at det blev der helt rigtige sted med hensyn til lys og baggrund. Der var en god og spændt stemning og alle virkede engageret og professionelle. Det er nemt, at blive overvældet af beundring af den smukke historiske bygning, der rummer det gamle kongelige bibliotek og kontrasten til den nye kolossale glasbygning med det overvældende lysindfald. Kontrasterne er markante, linjerne er trukket hårdt op og alligevel tilpasser de sig og omfavner de hinandens forskelligheder.

Sådan er det også, når vi taler om organdonation. Holdningerne kan være meget markante og det, at sige ja eller nej til at blive organdonor, hvis ens liv måtte slutte tragisk og uventet, er en svær beslutning for mange. Nogle af spørgsmålene som journalisten stillede var bl.a. hvorfor at der kun er 21% af os, der har taget stilling, men også om hvordan vi kunne forbedre det? Mit korte svar, ”Det kan vi ikke uden, at få indført formodet samtykke i Danmark”. For så længe vi har den nuværende metode, hvor man tilmelder sig donorregistret, så er der ikke flere der melder sig. Derimod ville det være bedre, hvis man skulle melde sig fra, altså aktivt udmelde sig fra doner registret.

For mig handler det ikke om ja eller nej – Det er lige så rigtigt at sige nej, som det er, at sige ja. Jeg syntes, at det handler om det valg man bevidst tager, når man ikke tager stilling – og det fra valg man gør kan have store konsekvenser for andre. Ikke kun hvis organer går tabt, men man efterlader sig også en morals byrde til sine nærmeste. Kan man tillade sig det?

Først og fremmest handler det om, at forklare betydningen af de konsekvenser der følger, når man ikke tager stilling. For det andet giver man sine efterlade et kæmpe stort dilemma og ansvar ved, at fralægge sig ansvaret, når man ikke tager stilling til om man vil værre doner eller ej. – Ens pårørende skal stå ikke i en tragisk situation midt i deres sorg over tabet, og så også samtidig tage stilling om man skal blive doner eller ej. Det mener jeg er et alt for stort både moralsk og etisk dilemma. På hvilken måde spørger du? Det er det fordi vi skal behandle hinanden ordentligt, at selv tage ansvar for vores liv, både mens vi er i live, men også når vi er døde. Faktisk mener jeg, at man vender samfundet og sit ansvar ryggen, når man ikke tager en beslutning.

Læs udfaldet af vores interview i artiklen herunder som er blevet til for at sætte fokus på danskernes manglende opmærksomhed på organdonation…

Artiklen udkom d. 19 juni som indstik i Jyllands-Posten, og kampagnen bliver også lanceret på deres site: http://www.kvindershelse.dk.


Jeg tog tilbage med aftenflyet til Aalborg, dagens interview og samtaler om organdonation og indførelse af formodet samtykke, havde givet mig flere spørgsmål om hvorfor vi danskere er så positive overfor organdonation. Men hvorfor vi er stadig så dårlige til, at tilmelde os donerregistret. En undersøgelse viser at 85 % af danskerener går ind for organdonation og gerne både vil give og modtage organer. Men kun 21% af os har reelt set taget stilling og registreret deres holdning. Det betyder også, at det kan være et ja eller et nej. Kort sagt, der er alt for få, der følger op på deres velmenende holdning og sætter handling bag?

Dagens oplevelse på den sorte diamant havde startet en lavine af tanker og en undren over, hvad der mon ligger til grund for danskernes manglende interesse? Starter det måske i virkeligheden ved, at der ikke er nok oplysning tilgængelig, om emnet i danskerens hverdag? Er det mediernes manglende dækning og interesse? Eller er det vinklelen og måden det bliver grebet an på?

I så fald, hvad skyldes det? Hvad kunne gøres anderledes? En ting er sikker, jeg fik lyst til at finde ud af mere. Jeg måtte hjem og tænke mere over hvilke flaskehalse vi møder, når vi taler om organdonation med hinanden. Hjemme i stuerne, hvilken type oplysninger og informationer får ind fra mediernes og staten side? Er den god nok? Er den tilstrækkelig til, at mennesker får taget sig sammen til at tage stilling?
Næppe, men det er jo en anden historie…

Jeg vil gerne takke Ibi vores Ambassadør for hendes støtte og for, endnu engang, at stille op sammen med mig for organdonation- ja tak! Tak Den sorte Diamant i København. Tak til Emilie Kristensen fra Mediaplannet og journalist Sanne-Maria Bjerno Jakobsen. Foto af, Mathias Rangel Wulff og privatfoto.

For en god ordensskyld er det vigtigt for mig at påpege, at vores samarbejdet med Mediaplanet, Jyllands – Posten og kvinderneshelse.dk har været rigtigt fint og vi er hos Organdonation – ja tak er glade for udfaldet af vores samarbejde. Dette blog indlæg indeholder kun egne tanker og holdninger der er baseret ud fra iagttagelser gjort på egen hånd.

Vil du vide mere kan du her læse DEL 2 – Hvor jeg måske nærmere mig nogle svar på mine spørgsmål…

Svar på dette indlæg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kommentér *