Professer har fundet årsagen til leukæmi

Professor Mel Greaves, ridderet i New Year’s æresliste. Foto: John Angerson
Denne artikel er oversat til dansk af Cancerfamilie.dk Læs den oprindelige artikel fra the Guardian fra den Engelsk avis, du finder under artiklen.

“I 30 år har jeg været besat af hvorfor børn får leukæmi. Nu har vi et svar ‘
Nyhjertede kræftforsker Mel Greaves forklarer hvorfor en cocktail af mikrober kunne give beskyttelse mod sygdommen.

Mel Greaves har et simpelt mål i livet. Han forsøger at skabe en yoghurtlignende drink, der ville forhindre børn i at udvikle leukæmi.
Ideen kan virke excentrisk; kræft er normalt ikke besejret så simpelt. Professor Greaves er dog selvsikker, og hans erfaringer på området tager hans ideer alvorligt af andre kræftforskere.

Baseret på Institut for Kræftforskning i London har Greaves studeret barndoms leukæmi i tre årtier. På fredag blev det meddelt, at han havde modtaget en ære i New Years æresliste for den forskning, han har udført på området.

“I 30 år har jeg været besat af grundene til, at børn får leukæmi,” siger han. “For første gang har vi et svar på det spørgsmål – og det betyder, at vi nu kan begynde at tænke på måder at stoppe det i sporene. Derfor er min ide om drikken. “

I 1950’erne var almindelig akut lymfoblastisk leukæmi – som påvirker en ud af 2.000 børn i Storbritannien – dødelig. I dag er 90% af sagerne helbredt, selv om behandlingen er giftig, og der kan være langsigtede bivirkninger. Desuden har forskere i de sidste par årtier bemærket, at antallet af tilfældet rent faktisk er stigende i Storbritannien og Europa med en stabil sats på omkring 1% om året.

“Det er et træk ved udviklede samfund, men ikke for at udvikle dem,” tilføjer Greaves. “Sygdommen sporer med velstand.”
Akut lymfoblastisk leukæmi skyldes en række biologiske hændelser. Den oprindelige trigger er en genetisk mutation, der forekommer hos omkring en ud af 20 børn.

“Den mutation skyldes en slags ulykke i livmoderen. Det er ikke arvet, men efterlader et barn i fare for at få leukæmi i det senere liv, “tilføjer Greaves.
For at ”fuld” leukæmi kan forekomme, skal der ske en anden biologisk hændelse, og dette involverer immunsystemet. “For at et immunsystem skal fungere ordentligt, skal det konfronteres med en infektion i det første år af livet”, siger Greaves. Uden den konfrontation med en infektion, bliver systemet forladt og vil ikke fungere ordentligt. “
Og dette problem bliver et stadig mere bekymrende problem. Forældre opdrager i høj grad deres børn i hjem, hvor antiseptiske klud, antibakterielle sæber og desinficerede midler er normen. Snavs er forbudt til gavn for husstanden.

Derudover er der mindre amning af spædbørn og en tendens til, at de har færre sociale kontakter med andre børn. Begge tendenser reducerer spædbørnens kontakt med bakterier. Dette har fordele – men også med bivirkninger. Fordi småbørn ikke bliver udsat for bakterier og infektioner, som de engang var, bliver deres immunsystemer ikke ordentligt grundet.
“Når en sådan baby i sidste ende udsættes for fælles infektioner, reagerer hans eller hendes upræcise immunsystem på en ”grov” abnorm måde,” siger Greaves. “Det overreagerer og udløser kronisk betændelse.”

Da denne betændelse skrider frem, frigives kemikalier kaldet cytokiner i blodet, og disse kan udløse en anden mutation, der resulterer i leukæmi hos børn, der bærer den første mutation.
“Sygdommen har brug for to ”hits” at komme i gang,” forklarer Greaves. “Den anden kommer fra den kroniske betændelse, der afbrydes af et upræmmet immunsystem.”

Med andre ord lider et modtageligt barn kronisk betændelse, der er forbundet med moderne superrengive hjem, og denne betændelse ændrer hans eller hendes følsomhed over for leukæmi, så den bliver omdannet til fuldblodstilstanden.

Ud fra dette perspektiv har sygdommen intet med strømforsyninger eller genopretningsstationer for atombrændstof, som det tidligere er blevet foreslået, men skyldes en dobbelt whammy af interaktive prænatale og miljømæssige begivenheder, som Greaves omtalt i tidsskriftet Nature Reviews Cancer tidligere dette år.
Vigtigt giver denne nye indsigt forskere en chance for at gribe ind og for at forhindre leukæmi i at udvikle sig i første omgang, tilføjer han. “Vi ved endnu ikke, hvordan vi forhindrer forekomsten af den første prænatale mutation i livmoderen, men vi kan nu tænke på måder at blokere for den kroniske betændelse, der sker senere.”

For at gøre dette, har Greaves og hans team begyndt at arbejde på bakterier, vira og andre mikrober, der lever i den menneskelige tarm. Disse hjælper os med at fordøje vores mad, men de giver også en indikation af de fejl, vi har været udsat for i livet. For eksempel har folk i udviklede lande en tendens til at have langt færre bakteriearter i deres tarm, det er fundet – og det er fordi de har været udsat for færre mikroberarter i de tidlige stadier af deres liv, en afspejling af disse “renere” Liv de lever nu.

“Vi skal finde måder at rekonstituere deres mikrobiomer på – som vi betegner dette mikrobesamfund. Vi skal også finde ud af, hvilke bakterier der er de vigtigste bakterier til at primer et barns immunsystem. “
For at gøre dette eksperimenterer Greaves nu med mus for at finde ud af, hvilke ”bugs” der er bedst for at stimulere gnaver immunsystemer. Målet ville da være at følge op med forsøg på mennesker om to eller tre år.
“Målet er at finde seks eller måske 10 arter af mikrober, der bedst kan genoprette et barns mikrobiom til et sundt niveau. Denne cocktail af mikrober ville blive givet, ikke som en pille, men måske som yoghurtlignende drikke til meget små børn.

“Og det ville ikke bare hjælpe med at forhindre dem i at få barndom leukæmi. Tilfælde af sygdomme som type 1 diabetes og allergi stiger også i vest og har også været forbundet med vores manglende udsættelse for babyer til bakterier for at fremhæve børns immunforsvar. Så sådan en drink ville medvirke til at reducere antallet af tilfælde af disse forhold også.
“Jeg tror udsigten er utrolig spændende. Jeg tror, at vi kunne bruge dette til at reducere risikoen ikke kun for leukæmi, men også en række andre meget svækkende forhold. “

Leukæmi: fakta
Blodceller fremstilles i knoglemarv. Røde blodlegemer, der bærer ilt omkring vores kroppe, hvide blodlegemer, som bekæmper infektion, og blodplader, der stopper blødning, skabes, når din krop har brug for dem. Men når en person udvikler leukæmi, bliver mange hvide blodlegemer frigivet, hvilket stopper de normale celler i dit knoglemarv fra at vokse. Som følge heraf reduceres mængden af normale røde blodlegemer, hvide blodlegemer og blodplader i dit blod – og dit helbred lider.
Af de mange typer leukæmi er den mest almindelige hos unge akut lymfoblastisk leukæmi og akut myeloid leukæmi.

Læs den oprindelige engelske udgave af artiklen fra The Guardia HER
Kilde: Teenage Cancer Trust & The Guardian.

Svar på dette indlæg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kommentér *