Når det er meningsløst, må vi være hinandens meninger

Johanne Rom Stage, teologistuderende ved Århus Universitet kontaktede mig for nogle måneder siden med henblik på at lave et interview om de etiske dilemmaer der er forbundet mod organdonation.
Det blev også til en lang samtale om livet, døden og om hvordan det kan være at så mange mennesker ikke har taget stilling til om de vil være organdonor eller ej. Lidt tankevækkende for de fleste har egentlig en klar holdning til det når det kommer til stykket. Eller hvis man spørger dem direkte vil de fleste i hvert fald gerne modtage et organ og en chance mere.

Essensen, ligger måske lige der? At det er først noget vi forholder os til hvis det kun bliver absolut nødvendigt. Det er en naturlig tilgang som jeg tror de fleste kender til. Jeg går jo heller ikke selv og tænker så meget over, at der lige nu sikkert er mange danskere er ulykkelige over at de ikke at kan blive gravide. En væsentlig problematik for mange, men for mig tænker jeg ikke over det fordi det ikke er aktuelt for mig. Men, det betyder vel ikke at “problemet” går væk eller det mister værdi i de menneskers liv, bare fordi der ikke bliver talt om det. Er det ikke når noget er svært at tale om at vi burde gøre os umage at idet mindste forsøge?

Jeg har igennem de år jeg har beskæftiget mig med dette, oplevet hvordan emnet organdonation er blevet fejet ind under gulvtæppet og forsøgt gemt væk mellem alt det andet ubehagelige, der er svært at tale om. Det er et svært emne at tale om, og ikke mindst forholde sig til, for organdonation handler jo om livet og døden. Som et yin og yang dybt forenet i evig symbiose. Lige som når livet deles mellem to sjæle, et liv stopper og et andet starter. Det er på engang et trist og uerstattelig tab, og et sandt livs givende mirakel.
Johanne og jeg fik en lang og indholdsrig samtale om næstekærlighed, omsorg, om at turde give og tage del i det fælles ansvar vi har for hinanden og at søge efter meningen hos hinanden, når livet ikke altid giver mening.

Læs det spændende interview lige her…
Når det er meningsløst, må vi være hinandens meninger

Svar på dette indlæg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kommentér *