Det nye vaccine pas kan blive vor tids sociale balkort

Vaccine passet kan efter min mening indføres i dk og i udlandet med fordel, at sikre at vi hurtigere kan vende tilbage til det almindelig liv, som vi kendte før Corona blev en del af vores tilværelse. Vaccine passets fordele er oplagte set fra mit synspunkt og gevinsten ved en ordning om vaccinenpasset opvejer klart de forbigående ulemper det måtte medføre. Vores verden har forandret sig og det er den virkelighed vi alle er vågnet op til.

Derudover kan det drøftes om hvor og hvem, der først kan have glæde af passet først? Det må være er dem, der holder enten gang i samfundsøkonomien dvs. dansk erhvervsliv og kulturliv, restauranter Cafer og sundhedsvæsnet offentlige instanser politi osv. Ikke? Dem, der bidrager til at vores samfund kan fungere.

Men det er vel altså først, end til eller når alle danskere har fået tilbudt vacciner, så kan det komme på tale at det er en god løsning for at sikre, at vi kan bevæge os tryg rund i samfundet.

Det har nok lange udsigter til at det kan komme på tale og vi må samtidig se på hvem der skal have det til at starte med. altså fx hvilke det kan blive relevant for –  det vil uden tvivl betyde tryghed ved sportsbegivenheder eller biograferne og fx for cafelivet? Fordi vi er så tidligt debatten er det vigtigt for mig, at tone om vaccinenpasset forbliver i god tone og at vi holder snuden i sporet på det egentligt handler om. Og ja, mens vi stadig er lukket ned, børnene er hjemsendt fra skole, så forstår jeg godt lysten til at brainstorme på en mulig genåbning og om hvornår og hvordan det skal foregå. Alles lyst til at vende tilbage til vores gamle liv er selvsagt stor og vi venter alle længselsfuldt på at kunne kramme vores kære igen.

Genåbning er målet
Faktum er, at vaccinepasset er en del af de tiltag kan sættes i brug for at sikre en hurtigere genoplukning og være afgørende for at familien Hansens hoveddør igen snart kan åbnes ud til samfundet igen. Jeg tror alle er med på at vi skal have dansk økonomi tilbage på sporet igen i en fart og vi skal gøre alt for at støtte vores virksomheder, der fremmer vores erhvervs- og kulturliv. På den måde holder hånden under mange danske familiers jobs, indtægter og fremtid. Vi er afhængige af at fx de handelsrejsende kan tage flyet og samarbejde med andre lande. Jeg mener, at vaccine passet skal fremvises i de situationer, hvor det giver mening, for at opretholde og genskabe en normalitet for os alle.

Det handler om at åbne samfundet op igen på den sikreste måde så alle kan vende tilbage til en normal hverdag, vaccine passet er en mulighed sammen med at antistof tests og fortsat afstand og brug af håndsprit og sikkert også andre forhold der bliver afgørende. Hvor det skal anvendes og hvornår de forskellige tiltag skal tages i brug, må eksperterne, virologer og andet dygtigt fagfolk vurdere.

Formålet med vaccine passet er jo, at beskytte mod covid 19 og selve vaccinen beskytter os og andre mod at blive syge. Nogle vil rigtig gerne tage imod vaccinen, andre er i tvivl og nogle vil slet ikke den eller kan tage imod vaccinen, fair nok. Lad mig for en god ordens skyld sige, at den er gratis og valgfri.

A Holdet & B Holdet
Det har allerede givet anledning til en del debat på de sociale medier. Men, at det lige frem påstanden og mod argumentet skulle være at det vil inddele dk i et A og et B samfund er jeg ikke helt enig i. Det kan godt være at nogen bliver overrasket nu, men det har vi altså i forvejen forskelle og uligheder i vores samfund fx ligestilling, på køn, uddannelse og i sundhedsvæsnet, hvor der er kæmpestor forskel på om du har kræft eller leddegigt eller om du har et barn ramt af kræft eller cystisk Fibrose eller født med et fysisk eller mentalt handicap. Har du sygdom i familien så har du altså bare andre forudsætninger i levet end andre. Man kan jo med fordel i den forbindelse også diskutere om vi ikke allerede er opdel i A og B Hold, de raske og dem der ikke er raske.

Uligheden i børnedødelighed bliver fx tydelig, når man ser på det samlede Danmarkskort. Børn fra landets fire største byer; København, Aarhus, Odense og Aalborg har den laveste sandsynlighed for dødelighed før 5-årsalderen, sammenlignet med øvrige danske kommuner. Et barn fra Lolland Kommune har f.eks. 4 gange større risiko for at dø inden 5-årsalderen, sammenlignet med et barn fra Frederiksberg Kommune.
Kilde: Center for børneliv

Social ulighed i sundhed kommer til udtryk på mange måde, hvor fx forældres adfærd og fravalg af vacciner  kan have betydning for barnets sundhed, og hvor vi i Danmark ser betydelige forskelle alt efter forældrenes ressourcer. Det kan jo direkte overføres til den problematik vi står overfor i dag, den manglende viden og information om vacciner trækker stadig spor, hvor vi i dag ser vaccinemodstandere, sætter deres utryghed i front, som argument for deres afstandtagen til det danske vaccinationsprogram for børn og nu også skepsis mod covid vaccinen.

Og hvad nu hvis man inddelte os i den med pas og dem uden?  – ville det så ikke ok for en tid, hvis det er for alles bedste? Hvis det nu var nødvendigt? Vi må jo alle tage en for holdet ikke? Det, har de sårbare gjort alt for længe – nu er de os raske, der må udvise empati og melde os ind i kampen – og ja, tage en for holdet. Og sætte vores fællesskab og samfundssind i spil. Det handler om at vi alle kan leve frit, dem der har vaccinepasset, kan bevæge sig frit rundt og det svarer ret godt til balkortet fra 1800.

Vor tids sociale balkort
Balkortet validerede navnene på de personer, der skulle være de første dansepartnere ved baller og store selskaber i gamle dage i 1800-tallet. Nogle havde fyldte balkort, andre et tomt balkort og det betød at man som bænkevarmer måtte sidde og kigge de andre tog en sving om på dansegulvet. Uden et vaccinepas i 2021 må man danse rundt, der hjemme i stuerne og det kan komme til at betyder ingen adgang til det offentlige dansegulv. Sorry, men det er sådan det må være. Det bliver måske, der gør at nogle ikke kan komme på cafe eller i teatret. Uanset om man syntes det er retfærdigt for nogen grupper eller ej – det er en måde at få tilværelsen tilbage på, enten man brydersig om det eller ej.. måske er det kommet for at blive eller kun indtil virussen er under kontrol eller helt væk. Helst det sidste ikke?

Man kunne godt tænke at dette synspunkt kun ses ud fra min egen situation med flere sårbare familiemedlemmer, men egentligt ikke kun derfor. Jeg reagerer nu fordi jeg forsøger, at minde folk om, at det her også handler om de grundlæggende menneskelige værdier og jeg tror vi alle værdsætter følgende værdier; At man opfører er sig ordentligt, udviser respekt og retfærdighed over for hinanden og viser empati og forståelse for de svage og sårbare medmennesker i samfundet. Og sidst men ikke mindst, at hvis man har chancen for at hjælpe andre så skal man gøre det. Hvad har grunde læggende menneskesyn med vaccine passet at gøre tænker du? Alt, for det handler om, at vores valg har en afgørende mulighed for at hjælpe andre og en direkte indvirkning på vores samfunds tilstand og fælles fremtid.

Det handler om at med et pas i hånden kan give adgang til nogle bestemt dele i vores samfund. Har man  ikke det, kan det for nogle betyde at de må undvære noget lad os tage dette eksempel fx (sociale oplevelser) At nyde en cafe latte på en cafe (ikke livsnødvendig i min optik, men mere Nice to have og ikke Need to have) Er man ikke villig til at lade sig vacciner eller er i tvivl om man vil, så må man vente med cafe latte cafebesøg og nøjes med Nescafé hjemme på køkkenbænken.

Det betyder, at uanset om man vælger valg er ja eller nej til vaccination, så har det en konsekvens enten for en selv eller andre. Der vil altid være dilemmaerne som vi bliver bedt om at forholde sig til. Om man tager imod tilbuddet om vaccination med udgangspunkt i sine overbevisninger og man har sine grunde til at se det fra eget perspektiv. I min optik er vi forhåbentligt alle vaccineret til sommer og kan bevæge sig rundt som et frit eller så er man ikke og holder man på ens ret til fravalg og bliver hjemme i egen stue så du ikke påvirker andre liv med den beslutning. Selvvalgte bænkevarmere sidder så at sige, hvor de har sat sig, og med deres fravalg af vacciner, håber jeg ikke at de trækker i nødbremsen og hopper af fællesskabstoget, der bringer samfundet tilbage på sporet.

Og ja det er barske konsekvenser og det er bestemt ikke rart at diskutere, hvis du spørger mig, så følger, der rettigheder og friheder med et vaccinepas og fravælger man vaccinen og der ved vaccinepassets fordele, ja så har det konsekvenser. Præcis, som de konsekvenser det har haft for de mange tusindvis af familier, der over mange måneder har været ufrivillig isolation fra familie og venner, grundet deres sygdom eller sårbare familiemedlemmer.

Dagen medvirken i DR P1 Debat i Aalborg.

Afslutningsvis mener jeg også en væsentlig pointe er, at det er de kroniske syge og sårbare, og deres pårørende der siger ja til vaccinen af den grund at deres liv er på spil og at størstedelen af dem der er i tvivl eller modstandere af vaccinen, jo også en del af den gruppe, der bliver tilbudt vaccinen sidst, da de allerede er raske og ikke er i risikogruppe. Hvem skal betale prisen for samfundets genåbning? Er det fair, at de kronisk syge skal blive ved med at betale prisen, være fortsat isolerede og se sig over skulderen og leve i konstant frygt for, at blive smittede ude i det offentlige rum? Eller er det faktisk ok af vi kan forvente noget af hinanden? Og at det er de raske der tager en for holdet? Jeg tager gerne et stik for fællesskabet og for de svage.. gør du det samme?

Vi har holdt afstand, sprittet af og begrænset vores adfærd til at se færrest muligt og holdt os hjemme. Det har vi gjort i fællesskab vi, og vi har beskyttet og vist hinanden gensidig respekt. Vi må se i øjnene at restriktioner fortsætter noget tid endnu og indse at andre metoder kan være nødvendige at tage i brug Måske er tiden moden til at steppe op og udvise fælles ansvarlighed på et nyt plan.

Så må vi, kaffe og krammetrængende holde ud og hænge i lidt endnu…

DR P1 udsendelsen kan høres her

 

Svar på dette indlæg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kommentér *