10 Måder at booste dit barns immunsystem!

Vi har oprustet, efter et barskt sygdomsforløb har vi nu endnu engang optimeret og finjusteret og gjort alt for, at få Esther på benene og i topform igen. Det er en kold og rå tid i vinterhalvåret, med sygdom, forkølelse og influenza, der banker på døren. Her er et par tips som jeg bruger til min datter Esther, der har haft et par udfordrende vintermåneder.
Som enhver forælder ved, er efteråret og vinterperiode en tid, hvor vi alle er mere sårbare og modtagelige for hoste, forkølelse og influenzavirus. Synes du også, at dit barn fanger alle de forkølelser, der kommer forbi? Har din familie allerede haft flere sygdomme denne vinter? Bare rolig, der er heldigvis mange ting du kan gøre for at hjælpe dit barn og familie. Læs med her, hvor jeg deler nogle af de bedste tips, så du kan hjælpe dit barn og styrke dets immunsystem. Det er ment som inspiration, til at kommer igennem den udfordrende tid.

Før jeg kommer ind i, hvordan du understøtter dit barns immunsystem, lad os se på, hvordan vinterforkølelse og influenza bliver spredt. Forkølelse og influenza er forårsaget af en virus, der spredes gennem kontakt. Faktisk kan man blive smittet bare ved at være i samme rum som en der smittet. Særligt udsatter er børn, for de er jo kendt for at pille næse og hoste i deres hænder, så med opmuntring til håndvask og god håndhygiejne kommer du langt med at forhindre sygdom udvikle sig i din husstand. Du behøver ikke investere i dyre antibakterielle sæber, noget som godt som varmt vand og sæbe vil gøre kunsten. En god håndsprit er dog en god investering. Jeg har gerne en rejsestørrelse med i tasken når vi er ude. Det er helt klart en vane fra Esthers kemo behandling, men den er rar at have som ekstra hjælp.

Alvorlige sygdomme og tilstande hvor man er immundæmpet eller i behandling for kræft, er alle tilstande, hvor man kan have et svækket immunsystemet. Fx sænker kemoterapi dit barns hvideblodlegemer, der svækker immunsystemet. Hvis Bakterier og virus kommer ind i kroppen, og hvis et barn ikke kan slå dem ud, så er barnet sårbar over for alt fra forkølelse til lungebetændelse. Esther er immundæmpet og er det man betegner er risikopatient og vil derfor altid være disponeret og mere modtagelig overfor smitte og sygdomme.

Jeg kan desværre ikke love dig noget mirakel, men jeg kan fortælle dig hvad jeg gør for, at hjælpe min egen datter Esther igennem de svære og udfordrende vintermåneder. Jeg har ikke en magisk kur eller opfindelse, men jeg håber du kan lade dig inspirere af den vide jeg har fået gennem de sidste år og den nye viden jeg har researchet mig frem til. Måske er der noget af det, der også virker for dig? Det er altid en god ide, at støtte dit barns immunsystem og give din familie en bedre chance for holder sig rask og stærk i vinterhalvåret.

10 enkle måder at øge dit barns immunsystem

1. RIGTIG MAD
God ernæring er af grundelementerne og rygraden til et sundt immunsystem. Børn bør spise varieret og en sund kost der lever op til fødevarerstyrrelsens 8 kostråd. Energibehovet er forskelligt hos børn, og også i mellem syge og raske børn. Børn, der har usunde kostvaner er langt mere tilbøjelige til at blive syge og har tendens til at være syge længere end børn, der spiser en kost af uforarbejdet, “ægte” sund mad.

Det siger næsten sig selv, at syge børn har nedsat appetit og er småt spisende, og i nogle perioder og situationer er man lykkelig for, at der bare glider en is eller lidt chips ned. Men i virkeligheden er det mest optimale, at tage første skridt og se på al den forarbejdet mad i vores hverdag i dit barns kost og enten reducere eller helt fjerne det. Vi ved det egentligt godt ikke? – men i travle børnefamiliers hurtige hverdage er det så nemt, at komme til at snige noget usundt som fx en rulle kiks ned i indkøbskurven. og det skal der også kunne være plads til, ellers tror jeg at Johan ville flytte hjemmefra…

Jeg er bestemt ingen helgen på det punkt, men jeg prøver at erstatte de knap så sunde madvarer som børnene godt kan lide, med mere rene og økologiske udgaver. Jeg tænker rigtig meget over, at tilbyde Esther fødevare der indeholder magnesium og styrker hendes trivsel i gennem kosten. Vi forsøger at spise varieret og er stort set skiftet til fuldkornspasta, og sørger for at spise fisk, laks, rejer og makrel. Når vi bager bruger vi godt med rugmel, fibre og loppefrøskaller. Æggekagen bliver også beriget med loppefrøskaller. Bananmuffins med gulerødder og courgette er et hit herhjemme og blandt kammeraterne og veninderne, der kommer på besøg. For mig handler det om, at snige så mange gode og sunde råvarer ind i madlavningen og præsentere børnene for nye smage og retter. Som fx da min hjemmelavede rødbedejuice blev hugget og drukket af Esther fordi det jo var en prinsessefarvet juice. Vola! en vitamin bombe blev indtaget i løbet af ingen tid!

De lette løsninger i hverdagen kan være fine nu og da, men er ikke optimale på længere sigt. Junk food, færdigretter og meget forarbejdet mad fx brød, kager kiks, chips, kort sagt alt der er fremstillet i ”produktion”. De er fyldt med skadelige kemikalier og tilsætningsstoffer og giver ingen reel næringsværdi. Derimod påvirker de blodsukkeret og fylder dit barn med syntetiske stoffer og dårligt fedt. Det er hverken gavnligt for hverken energien eller trivslen. Der imod er næringsrigtige fødevarer af god kvalitet, som kød og mejeriprodukter, og sæsonmæssige friske frugter og grøntsager (gerne økologiske) Bl.a. med til at sikrer, at barnet får alle næringsstoffer der er afgørende for et sundt og stærkt immunsystem.

2. Sund mavekultur.
Vidste du, at over 75% af immunsystemet stammer fra vores tarme? Alt det vi spiser og drikker passerer gennem tarmen langs mave-tarmkanalen, der er indlejret med millioner af bakterier, der lever, vokser og metaboliseres (fordøjes og absorberes). Det er et komplekst økosystem bestående af både gavnlige og skadelige bakterier. Ubalancer i dette økosystem svækker tarmbarrieren og øge risikoen for, at udvikle sygdom. At have sunde og afbalancerede tarmbakterier er forbundet med stærk immunfunktion, bedre fordøjelse og færre allergier. Probiotika er en anden måde at støtte tarmflora på. Tilføjelse af mælkesyrebakterier som supplement til dit barns kost vil hjælpe med, at øge immunsystemet og sørge for, at fordøjelsen fungerer korrekt. Jeg rigtig glad for dette produkt Pure Biotic, som er tyggetabletter som Esther får en gang om dagen. Link – http://www.renewlife.dk/ Personligt spiser jeg en portion økologisk tykmælk A38 syrnet med acidophilus med verdens bedste hjemmelavede müesli som er en helt fantastisk opskrift fra min nabo som jeg har tilpasset efter eget skøn.

Dicoflor (mælkesyretapletter) har gjort en kæmpe forskel for Esthers mave kultur, sammen med Tasectan Junior som er et medicinsk produkt der indeholder Gelatine tannat, der anvendes for at genoprette den fysiologiske funktion af tarmvæggen. Det nedbrydes ikke i maven og virker ved at danne en film, som beskytter tarmslimhinden, og som reducerer hyppigheden og varigheden af diaré. Disser to produkter er jeg overbevist om været afgørende for, at Esther kunne opbygge en normal mavekultur igen. Disse to produkter kan begge får på apoteket, husk at informere dit barns læge om at det starter på produktet og om det er ok.

3. Gammeldags suppefond.
Glem ikke en hjemmelavet knogle bouillon, det er en af de sundeste fødevarer, du kan tilbyde dit barn. Det er fyldt med mineraler og helende effekter. Tag lidt tid til, at forberede ægte knogle fond og brug den til dine ugentlige supper, gryder og saucer. En god kvalitet gelatine/fond er også en fantastisk måde at fremme ”sundhed” i maven på. Få inspiration til Fond her http://www.madforlivet.com

4. Vitaminer.
Hjemme hos os er Kids Zoo Multivitaminer med jordbær smag et kæmpe hit hos begge børn. Det er et kosttilskud med vitaminer formet som vingummibjørne så de ligner slik.
Kids Zoo er en serie af sjove velsmagende tyggedyr til børn: Kids Zoo produkterne findes i 4 forskellige varianter med form som vilde dyr – deraf navnet Kids Zoo. Tyggevitaminerne er udviklet til de børn, som ikke kan sluge eller ikke bryder sig om almindelige vitaminpiller. Kids Zoo er udviklet til børn fra 1 år og op efter. Produkterne er udelukkende tilsat naturlige smags- og farvestoffer i form af både frugt og grøntsager. Denne variant fra Kids Zoo smager af jordbær. Produktet er fri for både konserveringsmidler, gluten, æg, mælk og kunstige sødemidler. I stedet for indeholder produkterne rørsukker og glukose eller majssirup og sukker, fordi at det ikke anbefales at børn indtager kunstige sødemidler. (Kilde, uddrag fra Med24 tekst på hjemmesiden)

5. Urtedrik.
Jeg vil gerne slå et slag for den klassiske Floradix Kräuterblut, som Jeg lærte at kende da Johan var lille og fik konstateret astmatisk bronkitis. Det indeholder organisk jern (jern II fra jernglukonat), riboflavin, vitamin B6, B12 og C som bidrager til at mindske træthed og udmattelse og det hjælper med at producere energi og bidrager til dannelsen røde blodlegemer og hæmoglobin. Endvidere øger vitamin C optagelsen af jern fra fordøjelsen.

Men lige fortiden er min favorit dog denne udgave med magnesium, da Esthers magnesium tal var for lavt. Magnesium er et mineral, der er til stede i relativt store mængder i kroppen. Det er faktisk det fjerde mest almindelige stof i kroppen. Stort set alle vitaminer og mineraler er afgørende for et godt helbred, men nogle er vigtigere end andre – heriblandt magnesium.
Forskerne vurderer, at den gennemsnitlige persons krop indeholder omkring 25 gram magnesium, og ca. halvdelen af det er i knoglerne. heraf den ene halvdel i knoglerne og den anden halvdel fordelt på muskler og andet blødt væv.

Hvordan virker magnesium i kroppen?
Magnesium spiller en vigtig rolle i kroppens stofskifteprocesser, blandt andet via samspillet med flere hundrede forskellige enzymer. Derudover spiller magnesium også en vigtig rolle ved den overførsel af nerveimpulser til musklerne og hjertet som får dem til at trække sig rytmisk sammen.

Kilde: Netdoktor.dk
Vil du vide mere om magnesium mangel og hvordan du får mere kan du læse mere her http://www.helsebixen.dk

6. Andre alternativer…
Torskeleverolie er en af immunforsvaret store ressourcer i vintermånederne. Ligeledes er fordelene ved D-vitamin på immunsystemet heller ikke til at komme uden om. Vidste du, at D-vitamin er en vigtig komponent i oprettelsen og funktionen af “T- celler”, som beskytter din krop mod bakterier og sygdomme. En T-celle eller T-lymfocyte (int. T-lymphocyte) er en type af hvide blodlegemer, der spiller en central rolle i immunsystemet. D-vitamin mangel er forbundet med øget risiko for virusinfektioner, derfor er tilføjelse af et vitamin D supplement til dit barns kost er en nem måde at øge immuniteten på.

7. Få børnene til at bevæge sig
Den travle hverdag og livsstil har skabt en kultur af børn, der bliver mindre vant til at bruge og bevæge deres kroppe i hverdagen. Mange børn har særlige regler for skærmtid, men hånden på hjertet der er nemt, at overtale mor og far til bare Lige 5 min mere ikke? Insistér og gør dit barn aktivt i hverdagen!  De skal ud og bevæge sig, spille, løbe og gerne udfordres i sport eller andre hobbyer. Regelmæssig og daglig motion øger immunsystemet ved, at give et boost til cellerne i kroppen, der er tildelt til at angribe bakterier og virus, Så bare lad dit barn være et barn.

8. En god nattesøvn.
Det er vigtigt sikre, at dine børn får nok søvn, er en nem måde at øge immunsystemet på. Mange børn har svært ved at falde i søvn og kommer for sent i seng. Mange syge børn får  nemt vendt op og ned på nat og dag og får forstyrret deres søvn og døgnrytme. Mangel på søvn gør børn (og voksne) mere modtagelige for sygdom. Uden søvn nok er dine børn mere tilbøjelige til at fange vira og har svært ved at bekæmpe dem, når de er syge. At få en god nats hvile giver immunforsvaret mulighed for at regenerere sig selv, hvilket gør det mere effektivt at bekæmpe sygdomme. Alle børn er forskellige, men her er nogle grundlæggende retningslinjer for søvn:
Se mere på Nordicparenting her.

9. Uldent undertøj.
Ja, jeg ved det lyder ”langhåret”, men min fantastiske svigermor har altid været en varm fortaler for økologisk uldent undertøj, og har givet begge mine børn mange sæt i årenes løb – jeg giver hende helt ret. Det har en stor effekt og holder kroppe varm samtidig med at kroppen kan ånde. Jeg har god erfaring med at lade Esther sove i et sæt som nattøj bestående af langærmede bluse og bukser. Især, når børn har en tendens til at sparke dynen af sig om natten, som Esther.

10. Det sidste nye skud på stammen er et tip jeg fik af et nært og kært familiemedlem som jeg skal til at teste. Chaga som menes at være et fantastisk til at styrke immunforsvaret. Chaga svampen, også kaldet Birke-spejlporesvamp, vokser på birketræer, og er i årtusinder blevet set som en gave fra Gud, og æres frem for alt i Kina, Japan, Rusland, Manchuriet og Asien. Chaga te indeholder ingen stimulanser (ingen koffein). Den kan både drikkes om morgenen eller sent om aftenen. Den kan indtages både varm og kold, alle årstider.

Chaga er rig på på de sunde antioxidanter, og dets ORAC-værdi er på hele 52 000 (blåbær har en værdi på 2400). ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) er en metode til at måle mængden af antioxidanter. I sin naturlige tilstand indeholder chagaen desuden alle essentielle aminosyrer. Jeg ikke selv prøvet det endnu men, jeg kaster mig snart ud at koge og smage det Chaga jeg har fået af et familiemedlem. Læs mere om Ghaga her og det kan får som pulver i de fleste helsekost butikker.

Jeg har nævnt i et tidligere indlæg, at det er så vigtigt, at vi gør alt hvad vi kan og hjælper hinanden med, at stoppe smitte. Der er desværre en negativ tendens til at negligere vigtigheden af, at lade syge børn (og voksne) komme sig helt inden de kommer tilbage institutioner og arbejdspladser. Vi ved alle, hvor let man som familie bliver påvirket af sygdom og hvor meget fravær det kan medføre. Nogle gange er det vigtigere af blive en dag mere hjemme under dynen til man er helt rask. For helt ærligt –  Har du nogensinde fået et “Godt gået” klap på skulderen for, at komme syg på arbejde?

Jeg håber, du kan bruge nogle af mine råd og anbefalinger, så i alle kommer styrket, sunde og raske gennem vintermånederne. Rigtig god fornøjelse!  ♥ Kærligst Karen 

Svar på dette indlæg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kommentér *